مدیرگروه مهندسی اپتیک و لیزر ، فیزیک مهندسی

m.yeganeh@kub.ac.ir

فیزیک مهندسی

معرفی رشته فیزیک مهندسی

فیزیک مهندسی رشته‌ای بین‌رشته‌ایست که هدف آن توسعه پایه‌های نظری برای تحلیل پدیده‌های علمی و کاربردهای مهندسی آن‌ها، آینده‌پژوهی در فناوری، و انتقال فناوری‌های نو به صنعت است. ایده‌آل این رشته آن است که دانشجویان ویژگی‌های مثبت یک مهندس و یک دانشمند را توأمان بدست آورند.

هدف از این رشته آماده‌سازی فارغ التحصیلانی است که علاوه بردانستن فیزیک و مباحث پیشرفته آن با کاربردهای فیزیک نیز آشنا بوده و توانایی مهندسی و ارائه طرح‌های صنعتی در زمینه فیزیک جدید را داشته باشند.

ضرورت و اهميت:

اكثر رشته‌هاي فني و مهندسي يكي از شاخه‌هاي علم فيزيك را زمينه تخصصي خود قرار ميدهند، مانند مهندسي مكانيك يا مهندسي برق. با وجود اين، آموختن پيشرفت‌هاي فيزيك در سال‌هاي اخير از جمله نانو ساختارها نيازمند فهميدن دروسي مانند مكانيك كوانتومي است كه در سال‌هاي آخر دوره ي كارشناسي فيزيك تدريس مي‌شود. به اين ترتيب قرار دادن اين دروس در برنامه دوره كارشناسي فني و مهندسي امكان پذير نيست. به همين دليل در ايران از يك سو دانشجويان فعلي مهندسي از مسائل علمي اين حوزه‌هاي فيزيك آگاهي كافي ندارند. از سوي ديگر دانشجويان فعلي فيزيك توانايي فني به كار بردن نتايج فيزيك در صنعت را كسب نمي‌كنند. بنابراين براي پر نمودن اين خلأ و رفع نياز جامعه و كشور لازم است رشته فيزيك مهندسي با گرايش‌هايي شامل مباحث پيشرفته فيزيك تأسيس شود تا دانش‌آموختگان آن، توانايي به كار بردن نتايج آنها را در صنعت داشته باشند.

توانایی‌های لازم داوطلبان

فیزیک مهندسی رشته مشکلی می‌باشد، اولین شرط موفقیت دانشجویان این است که دانشجو تمام وقت مفید خود را صرف مطالعه و تحقیق نماید. داشتن پایه قوی در دروس فیزیک و ریاضیات لازم می‌باشد، شرط دیگر داشتن ایده و ابتکار برای حل مسائل فنی و صنعتی با استفاده از نتایج فیزیک است مانند به کار بردن نتایج فیزیک حالت جامد در طراحی قطعات الکترونیک و کامپیوتر و یا به کار بردن پلاسما و لیزر در صنعت.

توانایی‌های فارغ‌التحصیلان و زمینه‌های شغلی

در اکثر وسائل دقیق اندازه گیری از روش‌های فیزیکی یا حسگرها استفاده می‌شود که طراحی و ساخت آنها در حوزه فیزیک جدید است و همچنین است قطعاتی که در الکترونیک و کامپیوتر به کار می‌روند و تهیه و توزیع خواص نانومواد. ارائه ایده و طرح و آزمایش در این موارد و موارد مشابه از قابلیت‌های دانش آموختگان فیزیک مهندسی است. دانش‌آموختگان این رشته می‌توانند در صنایع قطعات الکترونیک، صنایع اپتیک و لیزر، قطعات و اجزای کامپیوتر در مؤسسات دولتی و خصوصی مانند وزارت نیرو، مخابرات، انرژی اتمی، صنایع الکترونیک، صنایع اتومبیل‌سازی به کار مشغول شوند. همچنین ساخت و بررسی تارهای اپتیکی که در مخابرات به کار می‌روند، تخصص در کاربردهای مختلف پلاسما و لیزر در صنعت و پزشکی، طراحی و ساخت لوازم اپتیکیف طراحی و ساخت لامپ‌های مختلف دشارپ الکتریکی، طراحی و ساخت آهنرباهای لازم در سیستم‌های الکترومغناطیسی و کلیدهای خودکار از ضروریات صنعت کشورند که در حوزه تخصصی این رشته می‌باشند.

وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر

فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی فیزیک مهندسی می‌توانند  در آزمون کاشناسی ارشد ناپیوسته رشته‌های زیر ادامه تحصیل دهند:

·         فیزیک، فیزیک کاربردی

·         فوتونیک

·         مجموعه مهندسی برق (الکترونیک و میدان مخابرات و قدرت)

·         مهندسی‌های دیگر مانند مواد، مکانیک و صنایع

·         مهندسی پزشکی، فیزیک پزشکی

·         ژئوفیزیک، هواشناسی

مهندسی اپتیک و لیزر

اپتیک شاخه ای از علم فیزیک است که به مطالعه رفتار و خواص نور مرئی، مادون قرمز و فرابنفش می پردازد و دربسیاری از علوم (ستاره شناسی، مهندسی، پزشکی، عکاسی و...)کاربرد دارد. لیزر نیز به دلیل خواص متمایزش نقش بسيار مهمي در افزايش توليدات صنعتي، گسترش ارتباطات و پيشرفت صنعت چاپ و پزشکی دارد. در رشته مهندسی اپتیک و لیزر دانشجویان با انواع لیزر و اپتیک و کاربردهای آنها، اسپکتروسکوپی لیزری(اندازه گیری طول موج و فرکانس)، فن آوری ساخت قطعات اپتیکی و...آشنا می شوند و قادر به طراحی و ساخت تجهیزات اپتیکی و لیزری مورد نیاز در زمینه های مختلف باشند.

سال های اخیر علم و رشته مهندسی اپتیک و لیزر در سطح جهانی پیش رفت های بسیار زیادی داشته است و کشور ما نیز از این پیشرفت ها بی بهره نمانده و این رشته در ایران نیز با نو آوری ها و کشف های زیادی همراه بوده است. پس با این پیش رفت ها و نو آوری ها باید شاهد رشد بسیاری در بازار کار این رشته نیز باشیم که دقیقا درست است.

دانش آموختگان این دوره قادرند کادر متخصص مورد نیاز در زمینه‌های زیر را تامین کنند:

-همکاری در طراحی تجهیزات اپتیکی، لیزری و اپتو الکترونیکی.

- تنظیم و اجرای برنامه‌های تعمیر و نگه‌داری دستگاه‌های اپتیکی و لیزری.

- نظارت بر انجام سرویس‌های لازم شامل عیب‌یابی، بازرسی فنی، پیاده و سوار کردن و تنظیم تجهیزات اپتیکی و لیزری.

- شناخت راه‌اندازی و به کار گیری سیستم‌های دارای تجهیزات اپتیکی، اپتو الکترونیکی و لیزری.

- پذیرش مسئولیت‌های فنی در صنایع اپتیکی و لیزری.

- توانایی لازم جهت کنترل کیفیت به روش اپتیکی و لیزری.

- راه‌اندازی و انجام آزمایش‌های بیناب سنجی لیزری.

- کسب مهارت‌های لازم در زمینه نشاندن لایه‌های اپتیکی در خلا و ساخت پالاینده‌های پرتو شکاف‌ها و در صنایع اپتیک و لیزر و مراکز تحقیقاتی و مراکز به کار گیرنده تجهیزات اپتیکی، لیزری و اپتو الکترونیکی و ... .