کارگاه ها - eng - دانشکده علوم پایه و فنی مهندسی
کارگاه عمومی جوش صنایع: )یک واحد، عملی( جوشکاری به عنوان یکی از درس های کارگاهی رشته مهندسی صنایع مورد توجه قرار میگیرد و یکی از روش های متداول اتصال دائم قطعات به یکدیگر است. جوشکاری در مقایسه با سایر روش های اتصال از لحاظ اقتصادی، سرعت اتصال، استحکام، دوام، وسعت کاربرد آن در صنعت و عدم تضعیف قطعات فلزی، روش بهتری است. در جوشکاری برای اتصال دو فلز )فلزات پایه یا Base Metal )به یک منبع انرژی حرارتی نیاز است. برای جوشکاری دو قطعه فلزی را به طور همگن با ایجاد باند فلزی به هم متصل می کنند. به طوری که محل اتصال از نظر خواص مکانیکی با سایر قسمت ها یکسان بوده و به طریقه آنالیز شیمیایی نمی توان محل اتصال را از سایر قسمت ها تمیز داد. اکثر مواقع در جوشکاری با الکترود مصرفی برای اتصال دو فلز )فلزات پایه یا Base Metal )نیاز به فلز واسطه یا الکترود )فلز پرکننده یا Filler Metal )می باشد که تقریباً ترکیبی مشابه فلزات پایه دارد و دمای ذوب الکترود در حد دمای ذوب فلزات پایه است. در حقیقت حین اتصال با اعمال منبع گرما فقط فلز پرکننده ذوب نمی شود، بلکه هم فلزات پایه و هم الکترود ذوب خواهد شد. البته این موضوع بستگی به روش جوشکاری دارد که الکترود مصرفی باشد یا الکترود غیرمصرفی. از موارد کاربرد جوشکاری می توان به ساخت مخازن تحت فشار، اسکلت های ساختمانی، صنعت نفت و گاز، سازه های دریایی، صنعت خودرو، صنعت هوا فضا و ... اشاره کرد.
کارگاه ریخته گری (ذوب و مدلسازی) صنایع: (یک واحد، عملی)
کارگاه ریخته گری و مدلسازی جهت آموزش عملی و آشنایی دانشجویان با اصول متالورژی، ریخته گری فلزات و قالب گیری در نظر گرفته شده است و دانشجویان با استفاده از تجهیزات این کارگاه با قالب گیری و ریخته گری فلزات آشنا می گردند. ریختهگری، فن شکلدادن فلزات و آلیاژها از طریق ذوب، ریختن مذاب در محفظهای به نام قالب و آنگاه سرد کردن و انجماد محفظه قالب است. این روش کهنترین فرایند شناخته شده برای بدست آوردن شکل مطلوب فلزات است. اولین کورههای ریختهگری از خاکرس ساخته میشدند و لایههایی از مس و چوب به تناوب در آن چیده میشد. ریختهگری یکی از اساسیترین روشهای تولید است و بیشتر از ۵۰ درصد از قطعات انواع ماشینآلات به این طریق تهیه میشوند.
در این کارگاه فلزات آلومینیوم، چدن و فولاد توسط کورههای مختلف ذوب شده و قطعات مهندسی ساده در حد قطعات سبک ریختهگری میشود. کارهای مربوط به ماسة قالبگیری و ریختهگری، ذوبریزی مس و آلیاژهای آن در این کارگاه باید صورت پذیرد. جایگاه مدل سازی در صنعت مدلسازی همگام با صنایع ریخته گری نقش مهمی در پیدایش تکنولوژیهای جدید داشته است به عنوان مثال میتوان شکل دادن قطعات ریختگی را نام برد که بیشتر اوقات فقط با در دست داشتن مدل امکان پذیر است. بنابراین میتوان گفت که مدل سازی در تولید قطعات ریختگی اهمیت ویژهای دارد و ابزار مهمی برای قالب گیری و ریخته گری به حساب میآید.
|
|
|
|
کارگاه ماشین افزار صنایع: (یک واحد، عملی)
کارگاه ماشین افزار به عنوان یکی از درس های کارگاهی رشته مهندسی صنایع مورد توجه قرار میگیرد که در آن عملیات فرزکاری، تراشکاری، سوراخکاری، صفحه تراش، برقوزنی، سنگ زنی و به صورت کلی ماشینکاری آموزش داده می شود. ماشینکاری به معنای براده برداری است. با برداشتن براده، قطعه کار با کیفیت سـطح مـورد نظـر، تلرانس های ابعادی و هندسی به شکل دلخواه در خواهد آمد. ماشینکاری یکی از فرآیندهای مهم ساخت و تولید و گسترده ترین عملیات شکل دهی در صنایع تولید می باشد. علی رغم وجود دیگر روش های تولید اقتصـادی مثـل ریختـه گـری، متـالورژی پـودر و برخـی فرآیندهای شکل دهی مانند آهنگری دقیق که در آنها قطعه بدون دور ریز و براده، نزدیک به شکل نهایی تولید می شود، سرمایه گذاری در صنعت ماشینکاری همچنان ادامه دارد.
علت این امر قابلیت بالای این فرآیند در دستیابی به دقت های بسیار بالا و توانایی این فرآینـد در تولید شکل های بسیار پیچیده همراه با خصوصیات مختلف است که در تعداد کم تولید نسبت بـه روش های ریخته گری و آهنگری که نیازمند مدل و قالب می باشند، هزینه و زمان کمتـری را مـی طلبد. ماشینکاری یکی از روش های مستقل تولید قطعات و در عین حال یکی از مراحل تکمیلـی سـایر فرآیندها به حساب می آید که به دو دسته ماشینکاری غیر سنتی و ماشینکاری سنتی تقسیم بندی می شود.